Maladiile oncologice - un risc major pentru sănătatea populației
- 420 views
Screening-ul și diagnosticul precoce al cancerului - cu pași mici spre rezultate mari a fost genericul conferinței științifice, desfășurate în data de 3 iunie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a întrunit specialiști în oncologie și medici de familie din toate raioanele țării. La manifestare au participat și Ruxanda Glavan, ministrul sănătății, reprezentanți ai Institutului Oncologic, ai USMF „Nicolae Testemițanu”, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, precum și invitați de la Institutul Regional de Oncolologie din Iași.
Veronica Ciobanu, vicedirector asistență consultativă la Institutul Oncologic, a declarat că în acest an organizatorii au decis să marcheze Săptămâna anticancer printr-o reuniune științifică pentru a menționa importanța screening-ului în depistarea la stadii precoce a cancerului și a fortifica potențialul profesional al oncologilor și al medicilor de familie din teritoriu.
Cele mai stringente probleme discutate în cadrul forumului au fost legate de screening-ul și tratamentul cancerului colorectal, cancerul de prostată, cancerul mamar și cancerul de col uterin. În cadrul sesiunii au fost prezentate atât date actuale privind evoluția acestor maladii în rândul populației, cât și măsurile prin care autoritățile încearcă să le contracareze. Controlul are ca scop reducerea incidenței, prevalenţei şi mortalității cauzate de cancer și îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați cu cancer prin implementarea sistematică a acțiunilor bazate pe dovezi de prevenție, depistare precoce, diagnostic, tratament și îngrijiri paliative.
Lidia Gîrleanu, medic oncoproctolog, a declarat că după incidență, primul loc în Republica Moldova, îi revine cancerului colorectal, cu 12,5%, un lucru foarte îngrijorător pentru sistemul de sănătate din țară. De curând, în cadrul Institutului Oncologic din Chișinău a fost deschis un Centru de screening colorectal, unde au fost investigate cca 140 de persoane, iar în 7% dintre cazuri - a fost depistat cancerul. „În prezent, noi lucrăm cu grupele de risc, iar persoanele care sunt suspectate cu această maladie sunt trimise imediat la specialist și pentru alte investigații”, a adăugat medicul. În aceeași ordine de idei, Lidia Gîrleanu a vorbit și despre necesitatea elaborării și implementării managementului screening-ului cancerului colorectal în Republica Moldova, dezvoltarea unei infrastructuri pentru asigurarea unui tratament de calitate, instruirea specialiștilor, mediatizarea acestei probleme și finanțarea integrală de către stat.
Există multe studii la nivel mondial privind screening-ul cancerului colorectal ce demonstrează potențialul său de a reduce atât incidența prin tratarea leziunilor precanceroase, cât și mortalitatea prin tratarea în stadiile incipiente, ceea ce asigură creșterea supraviețuirii.
„Forma de cancer cel mai des întâlnită la femeile din țara noastră este cancerul de sân, care este într-o continuă creștere”, a menționat Diana Prepeliță, medic mamolog. În anul 2015 au fost depistate 1023 de cazuri noi de cancer mamar, cu cca 140 de cazuri mai mult decât în 2014. Depistarea precoce a acestui tip de cancer crește rata de supraviețuire și reduce costurile tratamentului. Principalele metode imagistice de depistare precoce a cancerului de sân sunt: mamografia, care se face în limita de vârstă 45-60 de ani, ecografia (20-45 de ani), imagistica prin rezonanță magnetică cu substanță de contrast și diferite metode minim invazive ghidate imagistic pentru prelevarea fragmentelor tisulare.
O altă formă de cancer, care afectează populația feminină de pe glob, este cancerul de col uterin. Anual în lume se înregistrează peste 500 de mii de cazuri noi de cancer de col uterin și decedează 250 de mii din numărul total de paciente. Această maladie afectează femeile la vârsta maturității, aflate în apogeul vieții familiale și al productivității. „În Republica Moldova, cifrele variază între 15,5%-15,7%, incidența la 100 de mii de femei/an. Însă este îngrijorător faptul că, pragul de vârstă la care este depistată această maladie crește, de la 50-59 de ani în 2010, la 40-49 de ani, în prezent”, a specificat Neonela Casian, medic oncoginecolog, lector universitar. Principalii factori de risc în cazul acestei maladii sunt: genotipul și factorul principal etiologic, pubertatea precoce, debutul vieții sexuale precoce, nașteri până la 20 și după 40 de ani, femeile cu mai mult de cinci nașteri, avorturi frecvent în anamneză, alcoolismul, întrebuințarea drogurilor, infecțiile sexual-transmisibile și sistemul imun scăzut.
În vederea reducerii răspândirii cancerului în Republica Moldova, specialiștii oncologi au participat activ la elaborarea unui program național de combatere a maladiilor oncologice pentru anii 2015-2020, cu susținerea experților internaționali și ai Organizației Mondiale a Sănătății. Acest protocol clinic național, aprobat de Ministerul Sănătății, stipulează riscul creșterii cancerului mamar în RM și urmează să fie implementat în scurt timp.
Conferința a fost organizată de Ministerul Sănătății, în colaborare cu Institutul Oncologic și USMF „Nicolae Testemițanu”, în contextul Săptămânii naționale anticancer, care se desfășoară tradițional, în prima săptămână a lunii iunie.
[nggallery id=384]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii