Intervenție chirurgicală în premieră
- 394 views
În premieră, specialiștii de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”, în colaborare cu cei de la Clinica de chirurgie plastică, reconstructivă și microchirurgie a Catedrei de ortopedie şi traumatologie și chirurgii de la Centrul Republican de Microchirurgie au efectuat o intervenție chirurgicală de rezecție segmentară a mandibulei cu înlăturarea ameloblastomului.
Pacientul, un tânăr de 19 ani, diagnosticat cu ameloblastom în regiunea mandibulei pe dreapta, a fost examinat de o echipă mare de chirurgi oro-maxilo-faciali - profesorii Valentin Topalo, Dumitru Scerbatiuc, Ion Lupan; conferențiari universitari: Nicolae Chele, Dumitru Sîrbu, Ilie Suharschi și Mihail Cebotari, șeful Secției oro-maxilo-facială, în comun cu microchirurgii - Grigore Verega, profesor universitar la Catedra de ortopedie și traumatologie și Anatol Calistru, șef al Secției de microchirurgie.
Operația a durat 7 ore și s-a desfășurat în mai multe etape. Mandibula a fost reconstruită utilizând o placă din titan, adaptată preoperator pe model stereolitografic, și realizată plastia defectului cu o grefă liberă vascularizată fibulară prin tehnica microchirurgicală. La etapa de planificare virtuală și de confecționare a modelelor stereolitografice au participat conferențiarii universitari Dumitru Sîrbu și Ilie Suharschi, asistați de Stanislav Strîșca, medic rezident. Echipa de chirurgi de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”, în componența conf. univ. Dumitru Sîrbu, Alexandru Ghețiu, doctorand, și rezidenții Elena Eni, Andrei Fanea și Stanislav Strîșca, sub supravegherea profesorului Valentin Topalo, au realizat cu grijă planul stabilit.
Echipa profesorului Grigore Verega constituită din rezidenții Alina Stoian, Natalia Cucoș și Viorica Mihaluța, a avut drept misiune prelevarea grefei libere vasculare fibulare și transpunerea acesteia pe mandibulă.
Ultima etapă a intervenției, cea microchirurgicală, a constat în suturarea arterei și a venei și le-a revenit rezidenților Mihail Garbuz și Olesea Catarau, condusă de Anatol Calistru, șeful Secției de microchirurgie.
[nggallery id=573]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii