Bun venit studenților în anul I de studii la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 490 views
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și-a deschis larg ușile pentru 760 de tineri și tinere, care au decis să îmbrățișeze profesiile de medic, stomatolog, farmacist, optometrist și asistent medical general cu studii superioare – profesii nobile și atât de necesare sistemului național de sănătate. Ceremonia de bun venit s-a desfășurat astăzi, 30 august 2018, într-o atmosferă solemnă, la Palatul Național „Nicolae Sulac” din capitală, întrunind oficiali de stat, administrația Universității, decani, prodecani, profesori, studenți, părinți și alți oaspeți.
Tradițional, festivitatea a fost inaugurată de Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, care a subliniat că însușirea meseriei de medic este un maraton de durată, care solicită insistență, perseverență, disciplină și multă muncă, deoarece prea prețios este obiectul și subiectul acestei profesii. „Oamenii încredințează medicului tot ce au mai scump – viața și sănătatea”, a accentuat rectorul.
Academicianul Ababii a vorbit tinerilor și despre faptul că în Universitate se perfecționează continuu procesele de instruire și de cercetare, condiţiile de odihnă și de trai, iar odată cu fondarea spitalului universitar vor fi create condiții și mai bune pentru instruire, cercetare și asistență medicală specializată. De asemenea, o atenție sporită se acordă internaționalizării procesului de studii, iar cunoașterea limbilor de circulație internațională este o condiție obligatorie pentru un viitor medic sau farmacist. Rectorul a ținut să menționeze că învăţământul superior medical autohton este recunoscut în majoritatea ţărilor lumii și înalt apreciat de către experții Federației Mondiale pentru Educație Medicală și ai Asociației Școlilor de Medicină din Europa. În anul curent, programul de studii al Facultății de Stomatologie a fost acreditat de Consiliul Dentar din California, SUA, iar absolveții acesteia vor putea să profeseze în statul american.
Spre final, rectorul Ion Ababii a îndemnat studenții să-și asume responsabilitatea și să fie pregătiți pentru a activa în condițiile țării noastre, pentru a ameliora starea sănătății părinților, bunicilor, rudelor și altor persoane aici, acasă. „Să vă dedicați oamenilor, să fiţi în serviciul sănătăţii lor pe tot parcursul vieţii, indiferent de poziția socială, politică, apartenenţa rasială şi confesiunea religioasă. Viața și sănătatea, prin urmare și viitorul țării noastre, sunt în mâinile voastre!”, a remarcat profesorul Ion Ababii.
Vizibil emoționați, noii mediciniști au rostit solemn Jurământul studentului USMF „Nicolae Testemițanu”, prin care s-au obligat să depună toate eforturile pentru a învăța și a deveni specialiști de valoare, să-și iubească și să-şi respecte profesorii și colegii. Totodată, tinerii au promis că vor respecta Carta universitară și vor urma cu demnitate tradițiile instituției noastre.
Conferenţiarul universitar Svetlana Hadjiu, dr. hab. șt. med., Departamentul Pediatrie, le-a înmânat proaspeților studenți simbolicul halat alb și un stetoscop – atributele indispensabile ale viitorilor medici, afirmând că „a fi medic înseamnă să fii fascinat de corpul uman și de știința despre om, să muncești mult din primele ore de studii și lecții practice, la patul pacientului, să participi la stagii, examene, să-ți continui studiile prin rezidențiat ş.a. Medicul trebuie să întrunească calități sacre, precum pasiunea, responsabilitatea, dăruirea de sine, perseverența, puritatea, demnitatea, sacrificiul, acestea fiind reflectate în culoarea albă a halatului”.
De asemenea, tinerii au primit un bisturiu de la profesorul universitar Sergiu Ungureanu, şef al Catedrei de chirurgie nr. 4, care i-a îndemnat să păstreze cu grijă această ustensilă medicală, care semnifică puritatea actului medical, dar care poate provoca și leziuni. De aceia profesorul le-a dorit ca, în mâinile lor, acest simbol să aducă doar vindecare.
Valentina Buliga, președinta Comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie, prezentă la festivitate, a îndemnat tinerii ca, pe parcursul anilor de studenție, să depună efort maxim și abnegație, să soarbă din izvoarele nesecate ale Bibliotecii Științifice Medicale, să asculte povețele înțelepte ale profesorilor universitari, iar ajunși la finalul acestui drum, să poarte cu demnitate titlul de medic sau farmacist. „Sistemul de sănătate are nevoie de oameni competenți, care să contribuie la fortificarea sănătății cetățenilor Republicii Moldova”, a punctat oficialul.
Svetlana Cebotari, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, a declarat că anii de studenție nu sunt deloc ușori, dar memorabili. Medicina este de fapt un drum cu sens unic și nu te definește doar ca specialist, ci și ca om. „Pasiunea voastră de a fi medic înseamnă mai mult decât dedicație. Voi sunteți viitorul și de profesionalismul Dumneavoastră depinde încrederea și siguranța cetățenilor țării noastre. Vă chem să pășiți cu putere și alinare la straja sănătății și să depuneți suflet și lumină în tot ceea ce faceți”, a menționat ministrul.
Cu un mesaj de salut a venit şi Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, care i-a informat pe medicinişti despre facilitățile oferite de Universitate şi i-a asigurat că organizația pe care o reprezintă îi va sprijini pe tot parcursul anilor de studii și îi va promova reieșind din performanțele obținute.
Tradițional, după ceremonia de bun venit, un grup de studenți au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul capitalei și la bustul lui Nicolae Testemițanu din curtea Blocului didactic central al Universității.
Menționăm că, în acest an, la USMF „Nicolae Testemițanu” au fost înmatriculați 760 de studenți, dintre care 489 – la specialitatea Medicină, 141 – la Stomatologie, 76 – la Farmacie, 15 – la Medicină preventivă, 21 – la Optometrie și 18 tineri au ales noua specialitate lansată în anul curent – Asistența medicală generală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii