Infecțiile respiratorii la copii - subiect de discuție în cadrul unei conferințe
- 67 vues
Fiecare al doilea copil de vârstă preșcolară prezintă simptome de infecții respiratorii. Pentru a diminua efectele acestora și a întări imunitatea, specialiștii recomandă consumul de fructe și legume, precum și un somn odihnitor, cu o durată de 8-10 ore, în special pentru copiii care prezintă sindrom bronhoobstructiv. În Republica Moldova, printre cele mai frecvente boli respiratorii se numără pneumoniile și bronșitele acute, dar se întâlnesc și maladii mai rare, care necesită o atenție deosebită din partea specialiștilor, cum ar fi: fibroza chistică și afecțiunile congenitale pulmonare. Aceste, dar și alte subiecte au fost discutate în cadrul unei conferințe științifice internaționale cu genericul „Actualități în pneumologia pediatrică”, organizată în data de 30 mai curent de Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Invitatul de onoare al forumului - profesorul Ernest Eber, șef al Departamentului de Pneumologie din cadrul Spitalului Universitar din Graz, Austria, a venit cu câteva prelegeri privind patologia pulmonară, wheezingul recurent la copii, managementul copiilor cu tuse cronică și aspecte ce țin de maladiile pulmonare interstițiale. Profesorul austriac a prezentat auditoriului aspecte de diagnostic diferențial, care permit deosebirea sindromului obstructiv de astmul bronșic - maladii respiratorii care sunt deseori confundate. Expertul a menționat că este foarte important cum este realizată anamneza pacientului și cum sunt formulate concluziile pentru prescrierea și monitorizarea corectă a tratamentului. În susținerea cercetării sale, Ernest Eber a prezentat câteva studii internaționale în acest domeniu.
Ninel Revenco, directorul Departamentului Pediatrie și-a exprimat speranța că relațiile de colaborare stabilite cu profesorul din Austria vor continua prin prisma unor mobilități academice pentru studenți și rezidenți, precum și prin cercetări științifice realizate în comun. Aceste schimburi de opinii și de experiențe sunt binevenite „pentru majorarea calității vieții copiilor din țara noastră”, a mai adăugat profesorul Revenco.
În cadrul manifestării științifice au fost prezentate și câteva cazuri clinice și analizată evoluția diferitor infecții respiratorii. În aceeași ordine de idei, au fost expuse metodele diferențiate de diagnostic, stabilirea tratamentului și reușita cazului.
Conferința a fost organizată de Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”, Institutul Mamei și Copilului, Open Medical Institute din SUA, Universitatea de Medicină din Graz, Austria, și a întrunit medici pediatri, medici de familie, cadre profesoral-didactice, studenți și rezidenți.
[nggallery id=378]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii