Ziua Mondială a Lupusului Eritematos Sistemic
- 292 vues
În data de 10 mai, Disciplina de medicină internă-semiologie și cea de Cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au marcat Ziua Mondială a Lupusului Eritematos Sistemic. Prin această acțiune, specialiștii au vrut să accentueze că lupusul este o problemă importantă de sănătate publică.
Cu acest prilej, medicii și mai mulți pacienți care suferă de această boală rară au inaugurat Centrul Lupus la IMSP Institutul de Cardiologie. Centrul are și un motto - Conviețuiește în bună înțelegere cu lupusul.
În cadrul centrului a fost creată Școala pacientului cu lupus, unde persoanele afectate de această maladie vor fi instruite cum să monitorizeze adecvat boala, vor primi asistență medicală calificată, consiliere și suport psihologic. Totodată, a fost lansat și Ghidul pacientului cu lupus, un pliant ce conține informaţii esenţiale despre lupus, simptome, metode de diagnostic, tratament, recomandări privind exercițiile fizice și nutriția ș.a.
Ziua Mondială a Lupusului la Institutul de Cardiologie a debutat cu un workshop, în cadrul căruia pacienții cu lupus şi medicii au brodat ștergare, au ornamentat cipici, au confecționat bijuterii din materiale reciclabile, au realizat diverse obiecte handmade ș.a.
Ulterior, Minodora Mazur, profesor universitar la Disciplina de medicină internă-semiologie, a relatat câteva momente biografice din viața și activitatea regretatului Nicolae Testemițanu, ilustru savant și om de stat, în cinstea căruia a fost organizată manifestarea. Profesorul ne-a declarat că Centrul Lupus a fost înființat cu scopul de a mări aderența bolii la tratament, de a depista precoce complicațiile acestei maladii și ale tratamentului aplicat, de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, de a le organiza un suport psihologic și psiho-social, de a-i informa cât mai accesibil și complet despre această afecțiune pentru a obține rezultate pozitive.
Potrivit Luciei Mazur-Nicorici, simbolul internațional al luptei împotriva lupusului este fluturele, iar culoarea este mov. Acest semn, care apare pe tegumentul persoanelor infectate și după care sunt recunoscute, este privit de mulți pacienți ca un dușman. În acest context, pacientele au primit sfaturi de la doi traineri cum să-și îngrijească pielea, ce produse să folosească pentru protecție împotriva razelor ultraviolete ale soarelui - inamicul numărul unu al acestei maladii.
Domnica Gulean a fost diagnosticată cu această boală în anul 1998, când i-au apărut niște fluturași pe față și a început să aibă dureri articulare. La început unii medici au fost sceptici în stabilirea diagnosticului, dar când i s-a pus diagnoza finală a început să conștientizeze ce presupune această maladie. Pacienta ne-a relatat că, în tot acest timp, a învățat să trăiască cu boala, doar urmând un regim strict de tratament și ducând un mod de viață corespunzător recomandărilor medicilor.
A răscolit amintiri și Dumitrița Butnaru, o femeie de 35 de ani, căreia i s-a pus diagnosticul de lupus eritematos sistemic cu 22 de ani în urmă. Vizibil emoționată, ea ne-a povestit cum este să trăiești cu acest lup într-o perioadă foarte îndelungată, perioada de acomodare, de acceptare, de luptă fizică și psihică concomitent. „Este foarte important pentru pacientul cu lupus ca, pe lângă familie, să aibă și un grup de suport alături, cu care să se întâlnească, să discute, să împărtășească experiențele pozitive sau negative, iar Centrul Lupus, deschis astăzi, va fi un prim pas în acest sens”, a menționat Dumitrița.
La finalul evenimentului a fost prezentat și un filmuleț în care medicii reumatologi încearcă să dea o formulă a succesului în lupta contra acestei maladii, iar două reprezentante ale ansamblului de dansuri sportive Bravissimo au încântat publicul cu dansul lor.
Centrul Lupus a fost inaugurat grație Grupului Reumatologilor de Evaluare a Maladiilor Sistemice (GREMASIS), cu susținerea Academiei Internaționale a Lupusului și Alianța Americană de Cercetare a Lupusului.
Pentru prima dată lupusul a fost depistat în anul 1845. În Republica Moldova, primii pacienți cu semne ale lupusului eritematos sistemic au fost înregistrați în anul 1950. Din 1977, odată cu înființarea Secției de reumatologie, bolnavii au beneficiat de asistență medicală continuă.
Lupusul eritematos sistemic este o boală cronică ce se manifestă prin inflamație, durere și leziuni ale țesuturilor. Aceasta poate afecta rinichii, inima, plămânii și celulele sanguine, fiind o maladie în care perioadele de remisiune se preschimbă cu perioadele de acutizare. Maladia este întâlnită la adolescenți și adulți. Tratamentul lupusului eritematos sistemic depinde de severitatea bolii, de organele afectate, de calitatea vieții și este aplicat individual.
Ziua internațională a luptei împotriva lupusului a fost proclamată în 2004, la Eaton, în Anglia, de către un Comitet director internațional, reprezentat de 13 țări.
În prezent, în țara noastră se înregistrează cca 500 de cazuri de lupus eritematos sistemic, în Europa - cca 500 de mii, iar la nivel mondial peste 5 milioane de oameni luptă cu consecințele provocate de lupus. Nouă din zece persoane care au făcut această boală sunt femei, 80% din noile cazuri de lupus sunt diagnosticate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani, potrivit www.worldlupusday.org.
[nggallery id=535]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii