Catedra de filosofie și bioetică: 60 de ani de glorie
- 304 vues
Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a marcat, în data de 15 septembrie curent, 60 de ani de la fondarea Catedrei de filosofie și bioetică și 80 de ani de la nașterea profesorului universitar Teodor Țîrdea, dr. hab. în filosofie, Cavaler al Ordinului Gloria Muncii, Eminent al Învăţământului public, ilustru savant, talentat şi experimentat pedagog, educator şi organizator al învăţământului superior din Republica Moldova.
În acest context, în zilele de 15 și 16 septembrie 2017, s-a desfășurat o conferință științifică internațională cu genericul Strategia supraviețuirii din perspectiva bioeticii, filosofiei și medicinei, unde sunt discutate subiecte despre performanțele catedrei în diverse perioade de timp, aportul profesorului universitar Teodor Țîrdea la fondarea Școlii științifice naționale de bioetică și unele probleme actuale privind supraviețuirea umanității. Evenimentul este organizat în contextul Anului Nicolae Testemiţanu.
Ceremonia de inaugurare a dublului eveniment a fost deschisă de Vitalie Ojovan, șeful Catedrei de filosofie și bioetică, care a făcut o scurtă retrospectivă a celor mai reușite realizări ale catedrei pe parcursul a șase decenii de activitate. Potrivit șefului de catedră, în această perioadă colectivul a depus eforturi considerabile, astfel încât subdiviziunea lor să devină una de elită. Factorul uman antrenat în activitatea de instruire și cercetare a constituit motorul dezvoltării acestei catedre, iar mulți dintre absolvenții acesteia au ajuns personalități notorii, apreciate atât în țară, cât și peste hotare. Profesorul Ojovan a vorbit și despre noua generație de specialişti, care reprezintă un potențial enorm, cunoscători ai limbilor moderne, cu tezele de doctor susținute sau în proces de finalizare. Doar în ultimii 5 ani catedra a participat la 5 proiecte de cercetare, dintre care unul instituțional și 4 internaționale, iar în urma implementării acestora, cunoștințele de bioetică medicală au fost aplicate în instituțiile medico-sanitare publice și au fost formate abilitățile teoretico-practice în bioetică și cele comportamentale ale mediciniștilor și rezidenților.
Activitatea catedrei este inseparabilă de cea a fostului șef de catedră, prof. Teodor Țîrdea, care a ars prin sine dăruindu-se altora. „Având o capacitate de muncă de invidiat, o intuiție demnă de admirat, o capacitate managerială perfectă, o rațiune lucidă și sensibilă de a accepta și a realiza tot ce este nou la moment și util pentru viitor, profesorul Teodor Țîrdea a plasat catedra într-un mediu cu adevărat prodigios. Domnia Sa a cristalizat o temelie veritabilă științifică, didactică și managerială pentru activitate prodigioasă și de durată a colectivului catedrei, care a devenit un adevărat laborator de creație științifică și didactică, un suport indispensabil de vitalitate pentru medicina și știința autohtonă, materializat în școala națională de bioetică din Republica Moldova”, în acest mod l-a caracterizat actualul șef de catedră Vitalie Ojovan pe predecesorul său.
Despre parcursul istoric al catedrei a vorbit și rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, academicianul Ion Ababii, remarcând frumoasele realizări, dar și obstacolele întâmpinate de colectivul catedrei în încercarea de a evolua în rândul specialităților. „Pe parcursul celor 60 de ani de activitate, Catedra de filosofie şi bioetică a trecut prin mai multe modificări organizatorice, s-au schimbat câteva generaţii de cadre științifico-didactice, dar neschimbat a rămas scopul activităţii: de a educa viitorii medici şi farmacişti în spiritul celor mai frumoase valori spirituale și a unui comportament moral decent, de a contribui la formarea gândirii clinice corecte, de a pune temelia unei concepţii ştiinţifice despre lume şi a înzestra viitorii specialişti cu metodologia ştiinţei medicale moderne”, a subliniat rectorul Ion Ababii. Academicianul a mai menționat că statutul pe care-l are catedra în prezent, realizările obţinute se datorează, în mare măsură, administrării înţelepte, exigente şi responsabile a fostului şef al catedrei, profesorul Teodor Ţîrdea, care astăzi sărbătoreşte venerabila aniversare de 80 de ani. Astfel, în numele comunității universitare, rectorul i-a exprimat prof. Țîrdea profundă recunoştinţă pentru contribuţia substanțială la formarea gândirii clinice şi educarea etico-morală a cadrelor calificate de medici şi farmacişti, urându-i multă sănătate, energie nesecată, forţe creative şi linişte sufletească.
Alte urări de bine şi sănătate în adresa profesorului Țîrdea au venit din partea reprezentanților Academiei de Științe a Moldovei, ai Universităţii de Stat din Moldova, ai Academiei de Studii Economice din Moldova ş.a.
La final, octogenarul a mulţumit tuturor celor prezenți pentru frumoasele urări de bine și cuvinte alese, dar și pentru suportul acordat pe parcursul acestor ani. Profesorul a declarat că nu regretă nicio clipă că a ales ca obiect de studiu filosofia, pentru că aceasta face parte din societate și o ajută să prospere, iar cei 80 de ani pe care i-a marcat astăzi nici nu-i simte, datorită spiritului tânăr și inovativ, dornic mereu să exploreze.
La manifestare au participat renumiți specialiști în etică, filosofie și istorie ai celor mai prestigioase universități și instituții științifice din Republica Moldova, România, Ucraina Belarus, Rusia, Canada ș.a., care au abordat cele mai recente și mai interesante descoperiri științifice în domeniu.
[nggallery id=593]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii