Parteneriat între USMF „Nicolae Testemiţanu” și UNAIDS Moldova
- 574 vues
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și UNAIDS Moldova/Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA au semnat, în data de 11 octombrie curent, un acord de colaborare în vederea formării specialiștilor din domeniul sănătății în spiritul respectării drepturilor omului și a demnității umane în instituțiile medicale. Documentul a fost semnat de către rectorul Universității, profesorul Emil Ceban, și managerul Oficiului UNAIDS Moldova, Svetlana Plămădeală.
Acordul a fost încheiat în contextul implementării Proiectului Comun ONU privind drepturile omului pe ambele maluri ale Nistrului, de comun acord cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Organizația Internațională pentru Migrație și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Parteneriatul UNAIDS – USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost încheiat pentru o perioadă de 5 ani, în contextul implementării acestui proiect pentru a contribui la formarea specialiștilor din domeniul medical în spiritul respectării drepturilor omului și a demnității umane în instituțiile medicale.
Rectorul Emil Ceban a apreciat contribuția UNAIDS Moldova, în contextul implementării protocoalelor necesare în combaterea diverselor maladii pentru sistemul de sănătate din țară, specificând că catedrele universitare participă la elaborarea protocoalelor naționale în domeniul HIV/SIDA.
Rectorul a accentuat deschiderea pentru aprofundarea relațiilor de colaborare, în special ce ține de parteneriatul privind pregătirea lucrătorilor medicali, timp de 5 ani, de pe ambele maluri ale Nistrului, ar fi benefic ca studenții noștri – viitori medici – să fie formați în spiritul toleranței și compasiunii față de acești bolnavi. „Sperăm ca acordul de colaborare să fie de bun augur – o primă intenție practică și suntem gata de a participa și la alte proiecte, inclusiv cu participarea Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină (ASRM), o echipă extraordinară ce organizează numeroase acțiuni de voluntariat și care ar putea să se implice plenar și aici”, a declarat rectorul Emil Ceban.
Svetlana Plămădeală, managerul Oficiului UNAIDS Moldova, a remarcat că parteneriatul are la bază un subiect sensibil, foarte actual, și anume drepturile omului. „Cu ajutorul Națiunilor Unite, fie direct sau sprijinind anumite cercetări, s-a demonstrat că în ultimii ani în țara noastră drepturile omului în percepțiile cetățenilor rămân unul dintre drepturile cel mai puțin realizate, iar cel mai râvnit este dreptul la sănătate. Apreciez faptul că Universitatea de Medicină nu este la primul pas când vorbim de drepturile omului, comunicarea asertivă și empatie, aveți un nivel avansat al curriculumului pentru studenți, iar parteneriatul nostru vine să consolideze și să promoveze inovațiile din domeniu”, a adăugat Svetlana Plămădeală.
Referitor la ASRM, oficialul UNAIDS a anunțat că a inițiat niște colaborări bilaterale pentru a identifica puncte de tangență de a susține proiecte frumoase de promovare a modului sănătos de viață și de educație a populației încă din perioada studenției, subliniind că își dorește „edificarea în comun a nivelului de cunoștințe și de abilități, în special, a convingerilor și valorilor studenților, în contextul respectării vieții și demnității fiecărui om în fața lucrătorului medical”.
Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV și SIDA (UNAIDS) este parte a Proiectului Comun ONU privind drepturile omului pe ambele maluri ale Nistrului, implementat împreună cu alte cinci agenții ONU (PNUD, UNICEF, OHCHR, OIM, UNODC) și finanțat de către Ambasada Suediei. Unul dintre scopurile proiectului este reducerea stigmei și a discriminării persoanelor infectate și afectate de HIV, inclusiv în cadrul instituțiilor medicale.
În luna iunie 2021, la Asambleea Generală a ONU, UNAIDS a semnat noua strategie globală de combatere SIDA, la care este parte și Republica Moldova, în calitate de țară membră a ONU, care se axează pe reducerea inegalităților, a stigmei și discriminării și pe promovarea valorilor – viața și demnitatea umană și respectul pentru vulnerabilitățile cu care se confruntă anumite persoane sau pacienți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii