Catedra de neurochirurgie – un sfert de secol dedicat dezvoltării neurochirurgiei în Moldova
- vizualizări: 233
Catedra de neurochirurgie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a celebrat 25 de ani de la înființare printr-o conferință științifică internațională. Evenimentul cu genericul „Catedra de neurochirurgie – un sfert de secol dedicat dezvoltării neurochirurgiei în Moldova” a întrunit peste 200 de profesioniști – neurochirurgi, neurologi și medici din specialități conexe.
Conferința a fost moderată de către profesorul universitar Grigore Zapuhlîh, șef al Catedrei de neurochirurgie, considerat mentorul și motorul acestei specialități, care a remarcat că forumul a reunit cei mai buni neurochirurgi din lume, susținători ai tendințelor din neurochirurgia basarabeană și care contribuie la progresul acestei ramuri în țările europene. Profesorul a specificat că evenimentul are o conotație științifică, dar și una de prietenie: „Cu 25 de ani în urmă a fost fondată Catedra de neurochirurgie, după separarea de cea de neurologie. Acest lucru a fost benefic pentru ambele specialități. După cum spunea ilustrul profesor Diomid Gherman, neurochirurgul nu este altcineva decât un neurolog care umblă cu cuțitul în mână”.
La rândul său, rectorul Emil Ceban a salutat asistența, în mod special – oaspeții internaționali, care au un rol fundamental în colaborarea cu reprezentanții Catedrei de neurochirurgie, în realizarea activităților clinice, didactice și de cercetare, precum și în transferul de cunoștințe și abilități prin intermediul mobilităților academice. „Conferința simbolizează angajamentul nostru pentru învățarea continuă, inovație și colaborare în domeniul neurochirurgiei. Este necesar să perseverăm și să construim pe această moștenire bogată, aspirând la excelență în educație, cercetare și îngrijirea pacienților, în beneficiul națiunii noastre și a comunității medicale globale”, a declarat rectorul.
La eveniment a fost prezent și profesorul Adrian Belîi, președinte al Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, care a afirmat că în prezent neurochirurgia reprezintă o interferență de specialități precum biotehnologia, tehnologia informațională, imagistica ș.a. „Marcarea momentelor istorice, cunoașterea istoriei specialității și a școlii în care ai crescut este ceea ce lipsește la multe persoane și eu constat, cu bucurie, că aceste fundamente în sănătate și în lumea medicală sunt păstrate cu sfințenie”, a specificat deputatul.
„Neurochirurgia a integrat neuroștiințele, ce sunt excepționale în prezent. Neurochirurgia este vârful medicinei – acel aisberg, ce trebuie să fie promovat, susținut, poziționat, deoarece creierul apreciază mult gândirea, analiza, acele strategii necesare pe care fiecare individ, dar și societatea, în general, necesită să le aplice pentru un viitor frumos. Patologia neurologică sau neurochirurgicală este un factor extrem de distructiv pentru omenire, de aceea este necesară dezvoltarea școlii în domeniu, cu accent pe colaborarea cu școlile similare din străinătate. 25 de ani este o vârstă a tinereții, din acest considerent trebuie să vorbim despre viitor, strategii, colaborare, reușite și despre fundamentalizarea acestei discipline majore”, a afirmat academicianul Stanislav Groppa, șef al Catedrei de neurologie nr. 2, președintele Societății de Neurologie din RM.
Prof. Jesús Lafuente, neurochirurg la Spitalul Universitar Del Mar din Barcelona, Spania, a adresat un mesaj de felicitare din partea reprezentanților Asociației Europene a Societăților de Neurochirurgie, menționând că astfel de evenimente trebuie organizate mai des în viitor, pentru a gestiona responsabil schimbările din domeniu, ce vor influența major medicina în următorii 25-100 de ani.
Gail Rosseau, vicepreședinte Global Neurosurgery, Statele Unite ale Americii, s-a declarat onorată și recunoscătoare pentru conlucrarea pe care a avut-o cu prof. Grigore Zapuhlîh, pe parcursul anilor, în diverse proiecte. Ea a remarcat accesul larg la tehnologiile de diagnostic și intervenție în neurochirurgie în țara noastră, la imagistică prin rezonanță magnetică IRM/RMN și la tomografie computerizată (TC), în prezent 60% dintre centrele specializate fiind dotate cu echipament TC. Totodată, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, este necesară repartizarea unui medic neurolog la 10000 populație, iar în Moldova numărul de neurologi constituie 7,7 pentru acest număr, ceea ce este un fapt îmbucurător. „Moldova are un trecut bogat, un prezent foarte dinamic și va avea, cu siguranță, un viitor remarcabil în domeniul neurochirurgiei”, a conchis prof. Gail Rosseau.
Cu mesaje de salut la deschiderea conferinței au venit și Miguel Angel Arraez – președinte al Academiei Mondiale de Chirurgie Neurologică, Spania, și Ioan Ștefan Florian, președinte al Societății de Neurochirurgie din Sud-Estul Europei, România.
În semn de recunoaștere și gratitudine a activității multilaterale, prof. Grigore Zapuhlîh a înmânat certificate de apreciere mentorilor și colegilor neurochirurgi.
Manifestarea științifică s-a desfășurat în zilele de 6 și 7 decembrie 2024, reunind specialiști din 17 țări, inclusiv 30 de speakeri – specialiști remarcabili și consacrați domeniului neurochirurgie.
La conferință au fost abordate subiecte precum: chirurgia tumorilor de trunchi cerebral, aspecte din neurochirurgia globală, exozomi și celule stem în neuroreparare, chirurgia nervilor periferici, hernia de disc toracică, endoscopia ventriculară, bypass pentru Moyamoya, robotica pentru chirurgia spinală, tratamentul endovascular al anevrismului cerebral, chirurgia bazei craniului, chirurgia gliomului malign, ultramicroneurochirurgia ș.a.
Forumul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Neurochirurgilor din Republica Moldova, Asociația Europeană a Societăților Neurochirurgicale, Academia Mondială de Neurologie Chirurgicală și Inițiativa Globală pentru Neurochirurgie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii