Școala de Management în Sănătate Publică a marcat 10 ani ai Programului de Master
- vizualizări: 115
Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a marcat 10 ani de la lansarea Programului de Master prin desfășurarea Conferinței internaționale ”Realizări și provocări în fortificarea resurselor umane în managementul sănătății publice”. Manifestarea științifică a avut ca scop efectuarea schimbului de experiență în procesul de modernizare a programului de instruire în managementul sănătății publice, precum și identificarea lacunelor și barierelor ce țin de formarea și dezvoltarea resurselor umane în sănătate.
Rectorul Ion Ababii, prezent la deschiderea conferinței, a punctat că, pe parcursul anilor, activitatea Şcolii s-a axat pe formarea specialiştilor şi ajustarea procesului decizional din sistemul de sănătate la practica internaţională. În cadrul ȘMSP, managerii instituțiilor medicale și alți specialiști în domeniul sănătății publice au obținut cunoştinţe profunde în management, comunicare, drept, economie, finanţe etc. În contextul aniversării, rectorul a adresat echipei urări de sănătate și noi realizări în promovarea standardelor, implementarea metodelor și tehnologiilor educaționale și manageriale moderne în scopul sporirii calității, eficienței și performanței sistemului de sănătate din țară.
”Fondarea și dezvoltarea Școlii a constituit o reacție adecvată a autorităților la noile necesități ale sistemului de sănătate, înaintând cea mai flexibilă și optimă soluție la acel moment”, a declarat Oleg Lozan, director ȘMSP. Activitatea Școlii de Management în Sănătate Publică a revoluționat conceptul instruirii în domeniu și este un exemplu de succes pe plan național și internațional. Până în prezent, 246 de persoane au absolvit Programul de master, iar în ultimii ani, numărul lor s-a dublat față de acum 10 ani, fapt ce denotă interesul sporit pentru aceste studii. Toate acțiunile, care urmează a fi întreprinse în perioada următoare, vor contribui la dezvoltarea, în continuare, a prestigiului Școlii, ca aceasta să devină un factor indispensabil în analiza, implementarea și evaluarea proceselor din domeniul sănătății publice din țara noastră.
Ministrul sănătății, Mircea Buga, prezent la conferința aniversară, a spus că ȘMSP este un motiv de mândrie și de laudă pentru tot ceea ce a reușit: proiecte elaborate și implementate, acorduri de colaborare propuse și semnate, parteneriate cu entități importante din întreaga lume medicală. ”Școala ne-a permis să privim și să abordăm sistemul de sănătate din alt unghi, cel al managementului eficient, al creșterii capacităților organizatorice în prestarea serviciilor medicale calitative și cost eficiente. Astăzi, ȘMSP și-a câștigat pe deplin numele de promotor al dezvoltării sistemului de sănătate din Republica Moldova” a mai adăugat ministrul.
La conferință au participat, de asemenea, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, Asociației Școlilor de Sănătate Publică din Regiunea Europeană (ASPHER), Agenției pentru Acreditare a Educației în Sănătate Publică (APHEA), UNICEF, Fundației Soros-Moldova, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC, președinți și directori de școli - lideri în educație în domeniul sănătății publice, renumiți profesori din SUA, Germania, Franța, Belgia, Israel, România, Croația, Serbia, Marea Britanie ș.a.
”Programul de master în sănătate publică este un nivel de excelență medicală și o oportunitate unică ce permite beneficiarilor să depășească limitele acestei profesii”, a spus Elka Jakubowski, coordonatorul Programului Sănătate Publică, Biroul Regional pentru Europa al OMS. Expertul a accentuat că un management bun sporește și nivelul de încredere al cetățenilor pentru serviciile de sănătate publică. În Republica Moldova se atestă o îmbătrânire a specialiștilor în sănătate publică, dar există și persoane tinere care revin în acest domeniu și anume ei trebuie păstrați și stimulați prin oferirea oportunităților de creștere profesională.
Vesna Bjegovic-Mikanovic, președinte ASPHER, a anunțat că susține, în continuare, dezvoltarea ”energică” a ȘMSP, care este membru al acestei asociații din 2007. ”Este evident că Școala și Universitatea are posibilitatea să instruiască viitori lideri specialiști în sănătate publică, aplicând tehnologii inovatoare, inclusiv cele virtuale. Astfel, se încearcă sporirea capacității Școlii pentru asigurarea sistemului de sănătate din Republica Moldova. Este nevoie de specialiști în sănătate publică care vor asigura egalitate pe plan european în prestarea serviciilor de sănătate”, a menționat președintele organizației europene.
Liliana Gherman, Fundația Soros-Moldova, a spus că ȘMSP este o instituție recunoscută de comunitatea medicală din țară și peste hotare, iar acest fapt bucură. ”Avem cu ce ne mândri, iar rezultatele înregistrate sunt binemeritate. Exprimând opinia unui donator, cred că cea mai mare satisfacție este să vezi acele investiții și eforturi care au fost canalizate - au dat roadele așteptate”, a spus reprezentantul Soros-Moldova.
Aliona Serbulenco, master în managementul sănătății publice, și-a exprimat gratitudinea pentru studiile și cunoștințele obținute la ȘMSP, menționând că ”grație colectivului didactic am reușit să fim perseverenți, exigenți, empatici cu pacienții și mai persuasivi în activitatea noastră”.
Manifestarea științifică, dedicată celor 10 ani de la lansarea Programului de master la Școala de Management în Sănătate Publică, s-a desfășurat vineri, 29 mai 2015, și se înscrie în șirul evenimentelor dedicate aniversării a 70 de ani de la fondarea USMF “Nicolae Testemițanu”.
[nggallery id=255]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii