Cadre didactice de la USMF „Nicolae Testemițanu” - traineri în pregătirea profesioniștilor în urgențe de sănătate publică
- 713 просмотров
Polițiștii din Republica Moldova vor avea abilități mai bune pentru a interveni rapid şi eficient în situații de risc şi de urgenţe de sănătate publică datorită a două sesiuni de instruire on-line, organizate de disciplinele de Igienă și de Epidemiologie din cadrul Departamentului Medicină Preventivă a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În total, 150 de angajați ai Inspectoratul Național de Securitate Publică au fost instruiți, în zilele de 24 și 25 martie curent, ca urmare a unei solicitări parvenite din partea INSP.
Sergiu Ciobanu, șeful Departamentului Medicină Preventivă (DMP), a menționat că webinarele s-au axat nu doar pe gestionarea situației epidemiologice generate de COVID-19, dar, în general, pe urgențele de sănătate publică, ce se repetă tot mai des în ultima perioadă și trebuie să cunoaștem cum să intervenim.
În cadrul cursului de instruire au fost abordate subiecte ce țin de: Urgențele de sănătate publică; managementul internațional al urgențelor de sănătate publică; principii de comunicare în gestionarea situațiilor de urgențe de sănătate publică; importanța și particularitățile promovării sănătății în prevenirea COVID-19; vaccinarea ca măsură de protecție ș.a.
Raisa Deleu, conferențiar universitar, Disciplina de igienă, a accentuat că pandemia cauzată de COVID-19, datorită anvergurii de răspândire și a consecințelor grave asupra sănătății populației, a evidențiat lipsa și necesitatea acută a pregătirii diferitor grupuri de specialiști, care trebuie să fie cât mai complexă și bazată pe sănătatea publică în contextul integrării în normele europene și depășirii situațiilor de urgență, iar fortificarea capacităților de prevenire, supraveghere, răspuns și protecția sănătății de influența pericolelor cu potențial de răspândire internațională este una prioritară.
„Cauzele declanșării unei epidemii sunt diverse și complexe, dar pot amenința atât viața și sănătatea populației, cât și securitatea sănătății publice și a statului”, consideră Iurii Dementiev, șeful Inspectoratului Național de Securitate Publică. Potrivit lui Dementiev, instruirea angajaților INSP este necesară atât pentru protejarea personală contra virusului în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu (stoparea unității de transport în trafic, interacțiunea cu cetățenii, reținerea individului), cât și a oamenilor din jur.
În calitate de traineri au fost și Angela Cazacu-Stratu, conferențiar universitar, Svetlana Cociu, asistent universitar, ambele de la Disciplina de igienă, și Diana Spătaru, asistent universitar la Disciplina de epidemiologie, DMP.
Instruirile sunt parte componentă a proiectului „Fortificarea capacităților resurselor umane în urgențe de sănătate publică în contextul pandemiei de COVID-19”. Proiectul este implementat de Universitate în perioada 1 decembrie 2020-30 noiembrie 2021, cu suportul Fundației Soros Moldova. Proiectul prevede elaborarea curriculumurilor în prevenirea și controlul urgențelor de sănătate publică, cu participarea multidisciplinară a specialiștilor USMF „Nicolae Testemițanu”; pregătirea studenților din anii V-VI, a medicilor-rezidenți din anul I și a medicilor practicieni în urgențe de sănătate publică și, respectiv, sporirea numărului de specialiști pregătiți în domeniul urgențelor medicale ce țin de prevenire, diagnostic și abordare clinică, precum și de direcțiile de supraveghere a infecțiilor cu potențial sporit de răspândire. Proiectul dat este realizat în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Societatea Științifică a Epidemiologilor și Microbiologilor din Republica Moldova, Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii